Douanewaarde

Het vaststellen van de juiste douanewaarde is van essentieel belang bij het berekenen van de verschuldigde belasting. Hoe de douanewaarde is opgebouwd, is afhankelijk van een groot aantal factoren. Op de eerste plaats moet duidelijk zijn of er sprake is van een koop-verkooptransactie of bijvoorbeeld een overdracht van goederen waarbij uitsluitend de voorraad wordt verplaatst. Van groot belang is het vervolgens om duidelijk in kaart te brengen of, en welke betalingen plaatsvinden die op het eerste gezicht geen direct verband houden met een bepaalde zending, maar wel van invloed kunnen zijn op de hoogte van de douanewaarde. De douanewaarde is immers vaak niet slechts de prijs van de goederen die op de factuur is vermeld.

Ook spelen factoren als bijvoorbeeld verbondenheid, korting, royalty’s en kosten van geleverde productiemiddelen (zoals bijvoorbeeld mallen) een grote rol bij het vaststellen van de douanewaarde.

Verder is een gedegen kennis van de leveringscondities (incoterms) een absolute must. Op basis van de leveringscondities wordt namelijk vastgesteld of bepaalde kosten wel of juist geen onderdeel uitmaken van de douanewaarde. Kortom een onderwerp waarbij een breed pallet van verschillende factoren van grote invloed kunnen zijn op het belastingbedrag dat uiteindelijk moet worden betaald.

.

Copyright © 2019 Customs Knowledge. Zie ook onze Algemene voorwaarden Customs Knowledge BV, Privacy Statement en disclaimer.