Wees voorbereid: doe de Brexit Impact Scan!

Is uw bedrijf goed voorbereid op Brexit? Het daadwerkelijk uitreden komt steeds dichterbij. Toch lijkt de impact van de Brexit nog niet goed te zijn doorgedrongen in het bedrijfsleven. Volgens een onderzoek in opdracht van de overheid is er nog steeds veel onduidelijkheid en bereiden bedrijven die handelen met het Verenigd Koninkrijk zich beperkt voor.

Als het Verenigd Koninkrijk (VK) de Europese Unie verlaat, gelden er nieuwe regels met betrekking tot de in- en uitvoer van en naar het VK. Premier May heeft recent aangegeven dat het VK uit de douane-unie gaat en ook de interne markt verlaat. Er lijkt dus sprake te zijn van een “harde Brexit”. Maar welke optie ook wordt gekozen, de Brexit heeft grote gevolgen.

De Brexit verandert de manier waarop zaken worden gedaan en vergt een goede voorbereiding. Doordat het VK uit de EU stapt, wordt het VK een ‘derde land’, zoals vrijwel elk ander land buiten de EU. Dit betekent dat als u nu met het VK handelt en géén contact hebt met de Douane, dit zal veranderen en douaneaangiften een onderdeel worden van in- of uitvoer naar het VK. U zult de juiste classificatie, douanewaarde en oorsprong van de goederen moeten vaststellen. Daarnaast gelden voor bepaalde sectoren specifieke formaliteiten en eisen, bijvoorbeeld veterinaire formaliteiten bij vlees.

Bereid u daar op voor: zorg voor kennis van de douanematerie, stel vast of u douaneaangiften zelf gaat doen of uitbesteedt en stel vast welke extra gegevens u moet hebben, zoals een goederencode. Overweeg daarnaast of de AEO-status of het indienen van een maandaangifte (GPA) voordelen voor u biedt.

Wij kunnen u helpen bij een goede voorbereiding op de Brexit. Door middel van een Brexit Impact Scan brengen wij in kaart welke maatregelen nodig zijn om uw bedrijf Brexit-proof te maken. Voor meer informatie bekijk ons 12-stappenplan, neem contact met ons op via brexit@douaneadvies.nl of 0513-689897.

Copyright © 2019 Customs Knowledge. Zie ook onze Algemene voorwaarden Customs Knowledge BV, Privacy Statement en disclaimer.